Lumea trebuie incurajata sa depuna plangere daca drepturile omului sunt incalcate.
Uneori este de ajuns ca o singura persoana sa depuna plangere, sa traga un semnal de alarma si orice spital sau centru de ingrijire isi poate imbunatati serviciile, in favoarea tuturor cetatenilor.
Este vorba de educatie si lupta pentru drepturile noastre ca si oameni.
Ne-am obisnuit prea mult cu expresia “asta e sistemul, nu ai ce face”. Lumea trebuie sa inceapa sa gandeasca altfel: “asta nu e omenesc, trebuie sa fac ceva in privinta asta”.
Am sa va invat cateva metode simple prin care puteti depune plangere impotriva unei institutii care ofera orice fel de ingrijire. Indiferent de metoda aleasa e bine sa aveti dovezi care insotesc plangerea: data, ora, numele persoanei (daca se poate si este cazul), un martor, o poza facuta cu telefonul, un video etc. Nu filmati sau faceti poze la persoane care nu v-au dat consimtamantul.
In orice fel de plangere cereti o intalnire cu conducerea in care sa discutati amical problema sau cereti un raspuns oficial in termen de 30 de zile daca ati facut o plangere in scris (scrisoare sau email)
1) Aflati adresa institutiei si trimiteti plangerea prin posta. O adresati directorului sau conducerii.
2) Aflati adresa de e-mail al institutiei sau conducerii. Trimiteti plangerea prin email.
Ce trebuie sa urmariti sa obtineti in urma plangerii?
1) Daca aveti dovezi conducerea trebuie sa isi ceara scuze.
2) Intrebati conducerea ce plan are ca greseala sa nu se mai repete, astfel protejand si alti oameni.
3) Daca se ajunge in instanta se pot cere despagubiri.
De ce scrisori sau e-mail? Pentru ca acestea sunt documente ce pot fi folosite in instanta. Sunt dovezi. Evitati situatii de genul “cuvantul meu impotriva cuvantului tau”.
Institutiile trebuie sa priveasca plangerile nu ca pe un atac la adresa lor, ci ca pe o modalitate de a-si imbunatati serviciile.
Daca plangerile va sunt ignorate atunci va recomand da va adresati la Avocatul Poporului. Este o organizatie independenta care protejeaza drepturile omului.
Daca simtiti nevoia, puteti de la inceput sa cereti sprijinul lor.
CONTACT:
poşta electronică (e-mail): avp@avp.ro
www.avp.ro