demența

Să înțelegem comportamentul lor

A avea în grijă pe cineva ce trăiește cu demență poate fi stresant; de multe ori rezultatul cauzează foarte multă tensiune. Demența afectează memoria unei persoane, starea de spirit și comportamentul.

Poate fi deosebit de supărător atunci când cineva drag se comportă într-un mod ciudat sau ostil față de tine. Mult mai intens este sentimentul cand acea persoană dezvoltă un comportament cald față de alte persoane – imaginându-ți că tu ai fi, de fapt, cauza comportamentului dezvoltat.  Ceea ce trebuie luat in calcul este că persoanele ce trăiesc cu demență se comportă diferit în situații diferite cu oameni diferiți.

demeneță

Înțelegerea demenței: demența este un rezultat al schimbărilor care au loc în creier. Aceste modificări pot afecta comportamentul unei persoane. De exemplu, știm că deteriorarea lobului frontal al creierului poate influența o persoană să rostească cuvinte în mod repetat, sau să facă lucruri pe care, în mod normal, nu le-ar fi făcut niciodată.

Demența afectează oameni diferiți în moduri diferite. Dacă puteți înțelege de ce cineva se comportă într-un mod special, s-ar putea să fiți mai puțin stresat și vă ofere câteva idei cu privire la modul de a face față situațiilor.

Modul în care persoana se comportă poate avea de-a face cu împrejurimile lor. Vă puteți  întreba dacă acea persoană este plictisită si, prin urmare, devine agitată sau este este înconjurtată de o mulțime de oameni și nu se simte in largul ei. Comportamentul poate depinde, de asemenea, de cine este în jur și de modul în care reacționează. De exemplu, cineva care se apropie rapid din spate poate speria o persoană cu demență și acest lucru poate explica comportamentul agresiv.

Având în vedere ceea ce se întâmplă la momentul respectiv, cunoașterea a ceea ce persoana a fost în trecut poate fi de ajutor. Un om care a fost activ fizic în tinerețea sa poate deveni agitat, negăsindu-și locul.  Acest comportament poate semnifica dorința puternică de a reveni la starea trecută.

Problemele de comportament sunt uneori un rezultat al persoanei care realizează că lucrurile nu sunt în favoarea acestuia/acesteia. Încercările noastre de a ajuta și de a face lucruri pentru această persoană poate consolida, din greșeală, faptul că competența lor lipsește. Încercarea de a ajuta acea persoană să își mențină independența poate fi benefică.

Adaptare

Noi nu putem „prescrie” moduri ce trebuie încercate sau testate in legătură cu problemele de comportament, dar anumite strategii ar putea fi de folos. Îngrijitorii descoperă aceste moduri prin diferite metode sau chiar din greșeală. Deseori, înțelegând motivul din spatele comportamentului, persoana poate fi ajutată să se liniștească înainte ca lucrurile să se înrăutățească.

Rătăcitor

• Persoana ar putea „arde” ceva energie mergând la o plimbare. Dacă acesta ar fi cazul, cineva ar putea să o însoțească, astfel încât ea nu se va pierde.

•  O altă încercare ar fi ca persoana ce trăiește cu demență să practice vechile hobby-uri. Dacă da, poate fi supravegheat?

• În cazul în care persoana este neliniștită și instabilă din punct de vedere fizic, se pot realiza diferite activități.

Incontinenţă

• Poate persoana să găsească drumul spre toaletă?

• Poate el sau ea să recunoască toaleta? Dacă nu, există diferite modalități ce pot ajuta în recunoasterea acesteia – un semn pe ușă, culorile codificate (baia este camera verde)

• Poate persoana să ajungă la toaletă în timp? Dacă nu, acea persoană poate fi plasată aproape de o toaletă sau o comodă poate ajuta.

• Poate persoana să se dezbrace la timp? Dacă nu, îmbrăcăminte mai simplă și elemente de fixare poate ușura procedura.

• Poate persoana să recunoscă necesitatea de a merge la toaletă? Dacă nu, cineva ar putea să-i amintească pe parcursul zile prin fraze scurte pe care le-ar putea înțelege.

Agresivitate

Acest lucru poate fi fizic, de exemplu, lovind pe cineva, sau verbal, prin utilizarea limbajului abuziv. Următoarele idei pot fi utile în tratarea agresivității.

• Te-ai apropiat de acea persoană rapid, astfel încât ea, probabil, nu te-a recunoscut? Dacă este așa, incearcă să folosești pași mărunti. Ai explicat ce ai de gând să faci? Dacă nu, încercați să utilizați explicații simple, cum ar fi: “Lăsați-mă să vă ajut cu haina dumneavoastra, poate aveți nevoie de ajutor“. Fără o astfel de explicație, ajutorul dumneavoastră se poate simți ca un atac și agresiunea este auto-apărare.

• Semnele de agresivitate sunt cauzate de frustare? Închiderea persoanei într-o cameră pentru „siguranța” ei poate preveni rătacirea, însă cauzează frustare.

• A fi agresiv este folositor? Ce obține acea persoană? Nu trebuie să judecăm aceste persoane ci să le anticipăm nevoile. Ele trebuie lăsate să aibă tot ceea ce își doresc, atâta timp cât nu sunt in pericol – posibil ca în acest fel agresivitatea să se reducă.

Întrebări repetitive

Uneori, oferirea informațiilor pot ajuta, dar sunt uitate rapid. Poate fi extrem de ciudat și stresant să vi se ceară in mod repetitiv același lucru sau să vă întrebe: “Când vine mama acasă?” Acest lucru te va ajuta să întelegi că persoana cu demență se simte la fel ca atunci cand a pus prima întrebare, fără să își dea seama că a mai spus-o de 10 ori.

• Dacă explicația nu ajută, distragerea atenției uneori funcționează. Aceasta poate ajuta la conștientizarea sentimentului exprimat, de exemplu, „Știu că e supărător când trebuie să pregătești masa.”.

• A face este adesea mai bine decât a spune. De exemplu, spunându-i soțului tău că mama sa a murit acum 30 de ani nu ajută și poate fi supărător. O vizită la mormântul mamei sale ar putea fi mai eficientă.

Obținerea ajutorului

Confruntarea cu un astfel de comportament zi de zi nu este ușoră. Dar înțelegerea acestor probleme și schimbarea comportamentului tău față de persoana ce trăiește cu demență poate simplifica lucrurile. Dacă aceste lucruri se întâmplă, persoana respectivă poate simți că are control asupra situației.

Este adesea foarte utili sa obtineți sfaturi de la persoane calificate în aceasta meserie ( asistenți medicali cu specilizare in psihiatrie, psihiatru sau terapeut), avand experiența necesară în rezolvarea probremelor comportamentale. Pentru probleme specifice, persoana ce traiește cu demență poate fi văzută de un psihiatru care va fi in măsură să ofere tratamentul necesar.

Dacă aveți întrebări puteți să ne contactați prin email la contact@ingrijire-seniori.com

Cum să ai grijă de o persoană ce trăiește cu demență?