Acesta este un caz real de eroare in medicatie. Numele pacientului a fost schimbat pentru a-l pastra anonim.
Este un exemplu bun pentru a demonstra faptul ca un mod de abordare inteligent si prietenos este mai bun decat abuzul de medicamente.
Sub nici o forma nu spunem ca medicatia nu trebuie folosita. Trebuie. Varstnicii au nevoie de medicamente doar ca trebuie sa aiba prescris fix de ce au nevoie (antialgice, medicamente pentru colesterol, pentru reumatism, vitamine, anticoagulante etc). Tranchilizantele si opioidele trebuie prescrise in cazuri exceptionale si administrate in cantitati moderate, fara ca pacientul sa fie “adormit”. Angajatii trebuie sa fie rabdatori, sa arate empatie si sa comunice pe un ton prietenos cu cei suferind de dementa sau alte boli ce afecteaza comportamentul unei persoane.
De multe ori daca suntem atenti putem deduce ceea ce pacientul vrea sa ne transmita. Un alt caz similar, un senior umbla foarte mult pe holuri si intra in camere. Cu bastonul, mergea la fiecare calorifer si il lovea de 2-3 ori. Cand am discutat cu familia lui am aflat ca a fost inginer si parte din munca lui presupunea verificarea calitatii lucrarii. Cateodata incerca sa ia jos caloriferele. Cand asculti, incerci sa aflii motivul pentru care se comporta asa intelegi ce se intampla si ca nu este necesar sa ii condamni sau sa iti iesi din fire si sa ridici tonul vocii. Ei nu stiu ce fac…