Nutriție și hidratare
Planul de îngrijire trebuie să descrie cum să ne asigurăm că persoana are hrană și băutura suficientă pentru a-și menține sănătatea. Planul de îngrijire trebuie să descrie ce fel de ajutor are nevoie persoana pentru a mânca și a bea precum urmează:
• Care este indicele Masă corporală? Puteți folosi acest tabel pentru a afla dacă nu știți: Tabel indice masă corporală
• Este necesar ca alimentele / băuturile să fie fortificate sau au fost prescrise suplimente nutriționale orale?
• Este persoana capabilă să indice dacă îi este foame sau sete sau unde și când ar dori să mănânce sau să bea?
• Persoana se confruntă cu o pierdere de gust sau miros care are impact asupra plăcerii și consumului de alimente și băuturi.
• Persoana poate accesa alimente sau băuturi în mod independent?
• Unde îi place persoanei să mănânce? Cu alte persoane sau singură?
• Ce trebuie să facem epntru ca persoana să aibă o experiență plăcută în timpul mesei? (ex. muzică pe fundal, liniște etc)
• Ce nivel de asistență are nevoie persoana (supraveghere, încurajare, sprijin direct, este suficient timp acordat mesei pentru a oferi sprijinul necesar fără ca cineva să se simtă grăbit?)
• Este persoana capabilă să folosească tacâmuri? Au nevoie de echipament sau ajutoare, de ex. tacâmuri adaptate sau protecția îmbrăcămintei? Tacâmurile și vasele furnizează un contrast suficient pentru a fi văzute?
• Au nevoie de o anumită poziție sau postură în timp ce mănâncă (de exemplu, scaun normal sau un scaun cu rotile)?
• Persoana necesită o dietă specială (de exemplu, diabet, alergii și intoleranțe, sunt luate în considerare preferințele culturale și religioase)?
• Îi plac sau se bucură de alimente sau băuturi cunoscute?
• Are persoana nevoie ca mâncarea și băutura să aibă o anumită textura? Probleme de deglutiție/înghițire? Citiți acest articol pentru a afla mai multe informații despre managementul problemelor de deglutiție/înghițire: Disfagia si textura mancarii la varstnici
• Au fost identificate riscuri specifice, de ex. malnutriție, nutriție necorespunzătoare, deshidratare, disfagie, sufocare sau alergii? Ce se face în privința acestor riscuri pentru a fi minimalizate?
Vă rugăm să vă asigurați că pacienții nu sunt forțați să mănânce dacă nu vor.