ingrijire seniori romania

ingrijire seniori romania
Ingrijire Seniori Romania

Modul în care sunt priviți vârstnicii variază în părțile diferite ale lumii. Există șapte lucruri foarte interesante despre modul în care persoanele vârstnice sunt văzute și tratate în alte țări:

1.  Japonia:  are o sărbătoare națională numită Respect pentru Ziua Vârstniciei (Respect For The Aged Day).

A treia zi de luni din luna Septembrie în Japonia este o sărbătoare națională desemnată să onoreze persoanele în vârstă. Este o vacanță plătită de la locul de muncă și în mod tradițional, darurile sunt oferite bunicilor după ce împreună cu familia au împărțit o masă festivă. În Japonia există o atitudine „nici un vârstnic nu este lăsat  în spate”. Astfel,  chiar și cei care nu au familii și sunt singuri, obțin atenție și căldură de la cei din jur.

http://www.planettokyo.com/blog/japanese-culture/what-is-respect-for-the-aged-day/

2. Să îți onorezi mamăl și tatăl este lege în China

Părinții și cei în vârstă din China pot să dea în judecată copiii lor dacă simt că sunt neglijați, și pot solicita sprijin financiar și emoțional. Pietatea filială este lege în China, India, Franța și Ucraina. Asta înseamă că legea îi obligă pe copii să își susțină financiar părinții. În Singapore copiii care nu acordă părinților o indemnizație se pot confrunta cu până la șase luni de închisoare. In China nu este vorba doar de suport financiar, mai mult de 1.000 de părinți și-au dat în judecată copiii, deoarece nu ii vizitează în mod regulat. Companiile sunt obligate să ofere angajaților timp liber pentru a-și vedea părinții, deși această parte a legii este aparent dificil de aplicat în țările menționate. Se previzionează că până în anul 2050 în China vor fi 636 de milioane de persoane cu vârsta peste 50 de ani. Vă dați seama de cât de multă afecțiune o să aibă nevoie?!

https://www.huffingtonpost.com/ann-brenoff/adult-siblings_b_3988475.html

http://www.nydailynews.com/news/world/edlerly-chinese-woman-sues-daughter-care-article-1.1483711

https://www.usatoday.com/story/news/world/2013/10/14/5-things-to-know-about-chinas-new-aged-care-law/2980659/

3. În Scoția persoanele în vârstă sunt ascultate.

Programul „Îmbunătățirea îngrijirii pentru persoanele în vârstă” din Scoția stabilește următoarea viziune: „Oamenii în vârstă sunt apreciați ca un un bun valoros, vocile lor sunt auzite și sunt sprijinite pentru a se bucura de o viață plină și pozitivă în propria lor casă sau într-un cadru familial”. Unul din cele mai iritant lucru pentru un vârstni este eliminarea din discuțiile și ignorarea părerii lor. Ai fost vreodată cu mama sau tatăl tău la doctor, și ai vorbit tu în locul lor,  de parcă ei nici nu erau acolo? Scoția s-au angajat să audă persoanele în vârstă. Toată societatea – împreună cu banii lor – s-au îndreptat spre spitale și spre îngrijirea preventivă. Accentul este pus pe adaptarea locuințelor și a căminelor astfel încât oamenii să poată îmbătrâni frumos.

http://www.gov.scot/Publications/2013/08/4508/9

4. Pe cine numiți voi „bâtrăni”?

A fii „bătrân” nu este o slăbiciune în Grecia, de fapt reprezintă  exact contrariul. După cum indică Arianna Huffington în cartea ei „Becoming Fearless”, ea își amintește „Acum zece ani am vizitat mănăstirea Tharri pe insula Rhodos împreună cu copiii mei. Acolo, ca și în toată Grecia, abatele este adresat de toată lumea ca „Geronda”, ceea ce înseamnă „bătrân”. Iar călugărițele sunt numite „Gerondissa”. A fii bâtrân, a chema pe cineva bâtrân nu sunt exact un termeni de onoare. Ideea de a onora vârsta înaintată, identificând-o cu înțelepciune și apropiere de Dumnezeu, este într-un contrast uluitor cu modul în care tratăm îmbătrânirea ” în alte țări.

https://www.huffingtonpost.com/2014/02/25/what-other-cultures-can-teach_n_4834228.html

„Respectați-vă bătrânii” are un sens real în societatea vietnameză.

Bătrânii sunt considerați purtători de tradiție, cunoștințe și înțelepciune în Vietnam și în comunitățile vietnameze din diaspora. Bunicii în vârstă și părinții trăiesc împreună cu familia pentru a oferi sprijin acestora. Ei contribuie prin pregătirea meselor și îngrijirea nepoților dacă ambii părinți lucrează. Bătrânii sunt capul familiei, iar sfatul lor este ascultat.

wps.prenhall.com/wps/media/objects/3918/4012970/NursingTools/ch23_CultViewElders_407.pdf

Împlinirea de 60 de ani este un mare eveniment în Coreea.

Deoarece 60 de ani este considerat un ciclu complet în zodia asiatică, se organizează o sărbătoare mare pentru cei care ajung la această zi de naștere. În mod tradițional, este și vârsta când un bărbat se poate retrage și lasă pe fiii săi să îl sprijine și să aibă grijă de el.

www.zkorean.com/about_korea/korean_customs/in_general

Un azil al a animalelor de companie a persoanelor în vârstă.

Când iubitorii de animalele îmbătrânesc și ajung la punctul în care nu mai pot avea grijă de animalele lor, ce se întâmplă cu acele animale? În Japonia un azil pentru pentru animalele de casă al vârstnicilor a fost deschisă pentru a satisface nevoile populației care îmbâtrănește. Mulți seniori adoptă animalele de companie din singurătate, dar apoi își dau seama că angajamentul față de îngrijirea lor poate fi imposibil de gestionat. Astfel un azil preia animalele, iar seniori își vizitează animalele îndrăgite.

https://www.thedodo.com/japan-is-opening-a-nursing-hom-594023096.html

7 lucruri pe care diferite țări le fac pentru vârstnicii lor
Etichetat pe: